Los Volcanes: 3-vulkanentocht met gids

Ma 11 juli 2022
Geleide tocht met berggids, 8 km
Montaña Negra – Colorada – del Cuervo
Weer: zonnig, 26°C
Stilte: 5/5

Under the volcano

Omdat we onze huurwagen niet meer ter beschikking hebben, heb ik me laten verleiden tot een relatief prijzige georganiseerde groepswandeling. Nu ja, organiseren kost ook geld, al was het maar dat je met 2 busjes de kandidaten overal bij hun respectieve hotels moet gaan oppikken en weer afzetten. Bovendien krijgen we bij de start allemaal een mueslireep en een banaan; en voor wie er niet aan gedacht heeft: een flesje water. Onze gids blijkt bovendien een polyglotte Fransman te zijn met een heus berggidsdiploma, sympathieke man, onderlegd en sociaal vaardig. Kortom, ik heb waar voor mijn geld gekregen.

Onderweg naar de eerste vulkaan, de Montaña Negra, leren we dat die al vele duizenden jaren oud is; in de brokkelige lavavelden er naartoe groeit heel weinig maar op de flanken heeft zich behalve de korstmossen toch al flink wat lage flora ontwikkeld: bv. vijgenstruiken en wilde olijven. Een uitgegraven kanaal en een eenzame dadelpalm wijzen op vroegere landbouw.

We lopen op de Montaña Colorada toe, de meest recente vulkaan in het Timanfaya Nationaal Park, en even vrees ik dat ik die voor de 2de keer (zie vorig verslag) zal omronden, maar we draaien af en lopen nu door de lavavelden naar de voorkant van de Montaña Negra (westkant). Daar weet onze gids een gemetste waterput waar we onze picknick aanspreken. Hongerige hagedisjes met de kleur van lava komen bedelen om een stukje banaan.

Na de picknick steken we de rijweg over en wandelen opnieuw door lavavelden naar de Montaña del Cuervo, een vulkaan waarvan de noordkant is weggeblazen – het stuk ligt 200 m verder – en die praktisch volledig opgevuld was met asse van de Colorada. Die asse is intussen, eerst door kamelen, later door vrachtwagens afgevoerd naar de velden – iets wat nu niet meer toegelaten is wegens Nationaal Park, weet je wel. De caldera is dus te bezoeken en het zal mijn eerste vulkaan aan de binnenkant zijn: best indrukwekkend. Je kan deze vulkaan ook op eigen houtje bezoeken vanaf de rijweg.

Na nog wat uitleg over de planten verlaten we de krater maar vóór we terug op de rijweg zijn, slaan we rechtsaf een nauwelijks zichtbaar wandelpad in dat tussen de lava naar het wijngebied van La Geria voert. Hier krijgen we tenslotte nog wat uitleg over de druiventeelt.

Omdat het hele gezelschap naar Playa Blanca moet en ik de enige ben voor Puerto del Carmen is er ruim gelegenheid om onderweg met de gids te babbelen over zijn droomeiland: Lanzarote.

Mijn Track                Mijn foto-album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.