LAW 11 (GR 561) Hamont – Lozen

Wo 27 juli 2022
Traject: Hamont – Lozen : 11 km
Topogids: LAW 11 Grenslandpad, Bourgondisch flaneren in Zuid-Nederland
Gelopen etappes
Wandeltijd: 13.40 – 15.51
Weer: wisselend bewolkt, 23°C
Stilte: 3/5 (o.a. F16’s van Kleine Brogel)

Lozerheide

Het was alweer een tijd geleden. Na een mooie fietslus in het verre Oudsbergen bekroop me de lust om ’s anderendaags even noordelijker weer aan te pikken op het Grenslandpad. De etappe vanaf de Achelse Kluis had ik in tweeën geknipt en van Lozen naar Hamont was ’t maar 5 km op de fiets. De oude damesfiets waarmee ik op het afgescheiden fietspad door het groen naar Hamont onderweg ben, heeft evenwel kuren. Het lijkt of ie continu afremt. Halverwege moet ik dan ook stoppen om even te bekomen op het terras van een campingcafé. Ik bestel een bickyburger! Zelden zo’n rommel geproefd! Maar met dat maagvulsel overbrug ik de resterende afstand tot de sporthal in Hamont. Het terras is open; fijn om te weten voor straks als ik mijn fiets weer ophaal.

Ik passeer nog een laatste teutenhuis op weg naar het station van Hamont en draai samen met GR 561 rechtsaf. De zon schijnt voorlopig volop en het volgende uur zal warm en saai verkavelingsasfalt mijn deel zijn. Ik weiger immers hardnekkig het vernieuwde traject van GR 561 te volgen en blijf trouw aan het oude (LAW 11). De pijn in de kuit valt uit te houden en dus weiger ik de Zaldiar in te nemen die de arts van de pijnkliniek voorgeschreven heeft. Binnenkort moet ik haar verslag uitbrengen of het geholpen heeft …

Opgelucht bereik ik de Militaire Dijk (GR 561) en de groene rand van het kanaal Bocholt-Herentals. Wij noemen dat het Kempisch Kanaal. Onderweg op het hoger gelegen jaagpad (niet verhard) heb ik oog voor de historische kanaaltjes die vroeger het gebied bevloeiden (hooi voor de militaire paarden van Leopoldsburg), de vijvertjes, de vissers, de eendjes en de oorlogsbunkers langs het kanaal. Op de momenten dat de zon doorbreekt, geniet ik van de lommer van de oeverbomen. Eventjes doet de heup pijn maar dat gaat ook weer over, net als de pijn in de kuit.

Tussen het koninginnenkruid

Bij een eenzaam huis blaft een hond hartverscheurend schel. Ik ben blij wanneer ik hem niet meer hoor in de bossen van de Lozerheide. Op de F16’s van het nabije Kleine Brogel na is het hier heerlijk stil. Voorwaar het mooiste stuk van de wandeling.

De grote vijver is heraangelegd en zit vol ganzen en ander watergrut. Op een infopaneel lees ik dat de lage waterstand zo gewild is (en dus geen gevolg van de huidige droogte) en dat in de winter de vijver weer volloopt. Langs aangelegde rietvelden bereik ik de weg naar Lozen. Vanop de verhoogde berm is goed de Stop van Lozen te zien:

Stop van Lozen

Ik steek het sas van de Zuid-Willemsvaart over via het smalle bruggetje en volg de oever nog een poos tot in de Kanaalstraat. Bij een halte van de belbus gaan GR 561 en LAW 11 rechtdoor maar ik sla af naar de kerk van Lozen waar mijn auto staat. Er staan wel 100 fietsen geparkeerd aan het fietscafé; neen, dan zit ik dadelijk rustiger op het gezellige terras van de sporthal in Hamont 🙂

Na eerdere passages op GR 561 en enkele Dagstappers was dit voor mij een overgangsetappe. De volgende tocht door de Laurabossen naar Stramproy wordt een nieuwe ervaring; kijk ernaar uit.

Mijn Track                     Mijn foto-album

2 Reacties op “LAW 11 (GR 561) Hamont – Lozen

  1. Mijn luswandelingetjes (8 à 10 km) kent ge wel: heen met LAW 11 en veelal terug met wkp. Nu lees ik: ‘Ik volg het vernieuwde traject van GR561 niet en volg het oude (LAW11)’. Hier kan ik eventjes niet volgen. Bij mijn weten komt GR561 niet in Hamont (vroeger was er wel een variante) maar volgt GR561 de Militaire dijk tot het kanaal. Bedoelt u soms een bewegwijzerde aanlooproute vanaf Hamont station? Bij GR zelf vind ik ook niets terug. Voor mijn lussen zou dat natuurlijk prachtig zijn: heen met LAW11 en terug met GR561! Nog veel wandelplezier en veel beterschap gewenst!

    • Naar mijn weten was de Hamontroute vroeger de hoofdroute en Militaire Dijk de variante. Die Hamontroute is nu inderdaad de aanlooproute vanaf het station; ze volgde vroeger het wat saaie LAW 11-traject maar werd verbeterd zodat je meer door de velden naar het kanaal wandelt. Beide trajecten vanuit Hamont zijn dus bewegwijzerd en lopen eerst een stukje samen. Veel plezier.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.