LAW 11 Lozen – Stramproy

Za 6 augustus 2022
Traject: Lozen – Stramproy : 16,3 km
Topogids: LAW 11 Grenslandpad, Bourgondisch flaneren in Zuid-Nederland
Gelopen etappes
Wandeltijd: 12.30 – 15.50
Weer: wisselend bewolkt, 22°C
Stilte: 4/5

Voorrang van links

Uit ervaring weet ik dat het noorden van de provincie Limburg moeilijk te bereiken is. Mijn Tomtom stuurt me over amper berijdbare asfaltbaantjes, eigenlijk fietspaden, de grens over naar Stramproy. Een Belgische dame verzekert me dat je op het kerkplein onbeperkt kan parkeren en dat je geen schijf hoeft te leggen- straks zal ik het bordje ontdekken van max. 2 uur! Ik haal de fiets van de drager en ga op zoek naar de Prinses Beatrixstraat. In Stramproy zijn alle straten naar prinsen en prinsessen vernoemd 😉 Dan volg ik knooppunten 90-86-85-75-210: een aanrader trouwens voor wie hier in de buurt wil gaan fietsen.

Mijn gemoedstoestand staat nochtans op onweer. Ik word al langer geplaagd door allerlei bijzonder ongemakkelijke lichamelijke kwaaltjes – u hoeft niet alles te weten; suffice it to say dat ik amper op mijn zadel kan zitten… Die 15 km fietsen duren dan ook langer dan gedacht en tot overmaat van ramp is het fietscafé in Lozen aan de kerk nog gesloten! Op een zaterdagmiddag!

Enfin, fiets aan de ketting, rugzak omgegord en op weg naar GR 561/LAW 11-tekens. Het weer is een meevaller: rond de 20° met een bries uit het noorden. Net voorbij de plek waar GR 561 zijn eigen weg gaat richting Stamprooierbroek (hoe zit dat nu eigenlijk met die ‘r’?!), moet ik onder een watergordijn door; deze boer sproeit alvast zijn velden en kijkt niet op een literke meer of minder.

Ik kom terug uit bij de Zuid-Willemsvaart die ik over het jaagpad volg richting Weert. (Jawel, ik ben intussen in Nederlands Limburg gearriveerd.) Leuk met de fiets, dat jaagpad, maar nogal saai voor de wandelaar. Ik passeer een grenspaal met infobord over de Dodendraad en een tankstation voor boten. Lichte pijn in de kuit maar goed uit te houden; als dat zo blijft!

Opgelucht draai ik de Laurabossen in, ooit aangelegd voor de Laura-steenkoolmijn maar inmiddels omgevormd tot gemengd bos. Voorbij een dubbel veerooster verlaat LAW 11 het geasfalteerde fietsspoor en volgt een kaarsrecht pad door het bos. In de verte maken zich enkele reeën uit de voeten – ik ben ook nog eens mijn fototoestel thuis vergeten zodat ik geen bewijs kan voorleggen; de tele van mijn smartphone deugt niet. Het bos is heerlijk koel en vooral: tegenover de kanaaldijk is het hier muisstil en eenzaam.

Terug bij het fietsbaantje vind ik een bordje van het Graaf van Hornepad dat ik ken van het Pelgrimspad, hier even noordelijker in Weert. Bij een veepoortje wordt gewaarschuwd dat het gedrag van de grote grazers nogal onvoorspelbaar is en er wordt ook een alternatieve route voorgesteld (rond het graasgebied). Onvervaard stap ik tussen de koeienvlaaien het ruwe gebied in, net als de dame met rugzak die me tegemoet komt (de enige grenslandstapper van de dag). Geen koeien te zien. Hier en daar staan heidestruikjes al in bloem.

De volgende veepoort brengt me op de Kettingdijk, een onverharde weg tussen de Belgische grens en het afgesloten graasgebied. Ik moet hier vlakbij de Belgische Luysmolen zijn en dus GR 561: ik zit dus tussen het Pelgrimspad en GR 561 in. Terwijl ik me te goed doe aan de lekkere bramen – hoe lang is dat geleden! – zie ik de kudde grazers in de verte staan.

Voorbij een eenzame woonst spot ik bij een vennengebied een eerste ooievaar, dan een tweede en een derde en zelfs nog meer maar die zitten verscholen achter een dikke rietkraag. Verder veel reigers en grauwe ganzen. Mijn humeur is helemaal opgeklaard: de natuur verwent me, het stappen kost geen moeite en gaat als vanouds.

Aan de overkant van de Bocholterweg duik ik helemaal de natuur in. Er is een smal pad gebaand door de rietvelden en de moerasbossen van het Wijffelterbroek. Geen mens te bespeuren, geen vervelende steekvliegen, afwisselend zon en schaduw, prachtige wolkenhemel, een houten brugje over een vliet, overscherende zangvogels. Fantastisch toch! Opnieuw wordt een alternatieve route aangeduid; geen idee waarom deze keer. Ik loop langs een bosrand pal op de grens, passeer een eenzame hoeve achter het struikgewas en moet opletten voor onverklaarbare kuilen in het pad. Hier niet je voet omslaan.

Uiteindelijk kom ik via een klappoortje op de Pruiskesweg (fietspad) waar ik begroet wordt door 2 mannen en een hond. De mannen zitten op een bankje, rokend, met wat bierblikjes op tafel. Als ik uitleg wat ik aan het doen ben, vertelt één van hen dat hij van Hamont naar Maastricht gestapt is, zo naar Aken en dan via de Eifelsteig naar Trier. Kijk eens aan: gespreksstof genoeg maar ik moet verder. Bij weerom een dubbel veerooster steekt net een kudde grote grazers de baan over: ze krijgen probleemloos voorrang van mij.

LAW 11 verlaat opnieuw het fietspad en duikt het bos in, vervolgens wat weilanden, dan opnieuw bos. Voor het eerst rust ik wat uit op een bankje, genietend van al dat natuurschoon. Helaas is mijn drinkwater op zodat ik geen pijnstiller kan pakken voor mijn ongemak dat intussen toch aardig is beginnen opspelen.

Enfin, die 3 resterende kilometers zullen nog wel lukken. Ze brengen me door rustige woonstraten voorbij de majestueuze windmolen van Stramproy naar het kerkplein. Laat daar nou een fijn caféterras zijn waar het onder de parasols goed zitten is. Laat het gerstenat maar komen. Wat een fijne etappe was dát, zeg! Wat mij betreft met stip de mooiste van allemaal, tot nu toe.

Geen bekeuring achter de ruitenwisser. Ik laat me door Waze terug naar Lozen gidsen, anders een onmogelijke taak over die kleine binnenwegen. Het fietscafé is nu wel open maar nu hoeft het niet meer; fiets op de drager en huiswaarts via Pelt. Misschien moet ik die wandelkaart van Kempen Broek toch maar eens kopen en/of die van het Graaf van Hornepad. Zalige streek.

Mijn Track                             Mijn fotoalbum

2 Reacties op “LAW 11 Lozen – Stramproy

  1. Salut Guido. Une belle découverte de cette région que je ne connais pas du tout, merci 🙂 Amitiés

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.