LAW 11 Stramproy – Thorn

Wo 31 augustus 2022
Traject: Stramproy – Thorn, 18 km
Topogids: LAW 11 Grenslandpad, Bourgondisch flaneren in Zuid-Nederland
Wandeltijd: 11.15 – 15.30
Weer: zonnig met wolken, 25°C
Stilte:  4/5

Itterbeek bij Thorn

Na een zestal ‘aarsmoeilijke’ weken – op het nippertje aan een heelkundige ingreep ontsnapt…- fiets ik zonder pijn langs Neeritter, de Uffelse Molen en het dorpje Haler naar Stramproy (16 km). Rustig boerenland en een strakke noorderbries begeleiden me op deze laatste zomervakantiedag tot café De Luifel, de enige plek die op dit uur open is. Met een ochtendhumeurtje serveert de bazin mij een straffe koffie. De e-bike leg ik aan de ketting vóór een fietsenhandel op het kerkplein; daar staat ie hopelijk veilig.

Met de zon in het gezicht verlaat ik Stramproy over rustige wegen en achter een industrieterrein (Heikemp) door. Ongemerkt ben ik daar de Belgische grens overgestoken en krijg eindelijk een stukje bosgrond onder de voeten in het speelbos Heibroek, onderdeel van de Stamprooierheide (waar is die -r gebleven?!); blijkbaar ben ik op wandelafstand van de Wouterbron. Doch al gauw is het weer asfalt vreten. De zon geeft intussen middagwarmte en ik ben blij met elk stukje schaduw van een boom.

Met een grote boog bereik ik het Belgische Molenbeersel, genoemd naar de windmolen die ik net gepasseerd ben. Het café tegenover het marktplein is gesloten en in de frituur aan de drukke rijksweg naar Kinrooi heb ik geen zin. Het niet eens zo lange stuk langs die rijksweg is er me te veel aan. Die eerste 8 km waren niet bepaald een hoogtepunt. In weer één van die woonstraten montert een andere ‘grenspadder’ die in tegengestelde richting op pad is, me wat op: er staat een mooi stuk aan te komen langs een beek door natuurgebied De Goort.

Hij had gelijk. Er volgt inderdaad een mooi stuk, eerst langs de Nieuwe Abeek, dan door het bos tot bij een bosvijver met picknickbanken. In totale rust eet ik mijn boterhammetjes in het gezelschap van enkel een koppel waterhoentjes en wat schrijvertjes op de uitdrogende vijver. Voor lastig ongedierte is deze zomer veel te droog geweest.

Nog een stukje langs de beek ten noorden van Kinrooi en dan ben ik opnieuw in boerenland met zijn verharde verkavelingswegen. Bij de Belgisch-Nederlandse grens krijg ik weer zandgrond onder de voeten. De grenspaal staat mooi op een splitsing van wegen; nabij ook een mooi kruis. Trouwens kruisen en kapelletjes in overvloed op deze tocht. Min of meer door het groen gaat het nu naar Neeritter (NL). Een infobord bij een mooie hoeve vertelt hoe dit dorpje ooit een vesting was. Verder lijkt het verstoken van horeca of enig ander leven. Bij het uitlopen van het grensdorp heb ik een mooi zicht op de kerk en ik wandel even tot aan de oude watermolen die bij het waterkasteel Borgitter hoort.

De warmte op het asfalt begeleidt me tot aan de razend drukke Napoleonsweg (rijksweg N273). Op deze plek was ik vanmorgen al voorzichtig met de fiets overgestoken; een gevaarlijk punt op het fietsknoopnetwerk. Aan de overkant is het een stuk rustiger en ik vind een zeldzame rustbank aan de ingang tot natuurgebied Vijverbroek. Dit stukje natuurgebied maakt veel goed: het is er ongelooflijk rustig. Het wandelpad slingert door de broekbossen en mondt bij een uitgedroogde waterplas uit in een wijds landschap van natte hooiweides: eindelijk een trailgevoel…

Op het nauwelijks zichtbare graspad steek ik de prairie over tot bij de beboste zoom van de Itterbeek. Het laatste stukje over een vlonderpad. Bij de Itterbeek is het heerlijk koel onder de bomen. Glashelder water (in tegenstelling tot de vervuilde Abeek) stroomt zachtjes over de zandbodem.

Een houten brug over de beek blijkt meteen ook opnieuw de grens te zijn. Aan de overkant beklim ik de oever en bij het zicht op de torenspits van Thorn herken ik het Pelgrimspad dat meteen ook weer afsplitst. Mijn Grenslandpad volgt de schaduwrijke oever van de dieper liggende Itterbeek tot bij een kerkhof en de eerste witte huizen van Thorn, fraai gelegen langs de beek.

Een officiële wandelpaal symboliseert eind-/beginpunt van het Grenslandpad en toont de pelgrim de weg naar het nog verre Maastricht. Ik volg het suggestiepad langs de Itterbeek en de omwalling tot bij de stadspoort en het oude begijnhof. Het kasseiwegeltje leidt omhoog naar de impressionante abdijkerk van Thorn. Ernaast de funderingen van de oude abdij.

Ik wandel in alle rust over de kasseitjes langs de witte gevels van het stadje. Het lijkt of alle toeristen op de zeldzame terrassen van de pannenkoekenhuizen zitten want in de straatjes is het ongemeen rustig. Thorn blijft verbazen. Dan keer ik op mijn stappen terug naar de parking in de Waterstraat (3€ voor hele dag); er staan amper auto’s.

Terug in Stramproy parkeer ik gratis (2 uur) bij het kerkplein waar net een gemoedelijk marktje bezig is. Op het intussen vertrouwde terras van Bistro Koos verwen ik mezelf uitgebreid. Nog even de fiets opladen en de veel te lange weg huiswaarts langs Kinrooi en Bree.

Als apotheose kan deze etappe niet dienen; ik zou suggereren om een stuk België af te knippen (niet Vijverbroek) en LAW 11 door te trekken tot een mooi plekje aan de nabije Maas. De bewegwijzering was soms ook wat slordig. Hoewel het nooit mijn bedoeling was om het Grenslandpad volledig te lopen, ben ik nu, op een klein stukje na, van Sluis tot Boekhoute (GR 5A) en van ’s Gravenpolder in Zeeland tot Thorn gestapt. Nog een drietal tochten te gaan.

En wat dat ‘bourgondisch banjeren’ betreft in de titel van de topogids: zwaar overdreven. De grensstreek is een vrij eenzame en dunbevolkte streek met weinig of geen openbaar vervoer en met vooral heel veel natuur. Ze heeft me enorm bekoord en ik heb geweldig genoten maar ‘bourgondischer’ (dan ik al was) ben ik er niet van geworden 😉

Mijn Track                          Mijn Foto-album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.