LAW 11 Klavervelden – Schelde-Rijnkanaal

Wo 7 september 2022
Traject: Stayokay Klavervelden – Carpool Oesterdam: 15 km
Topogids: LAW 11 Grenslandpad, Bourgondisch flaneren in Zuid-Nederland
Gelopen etappes
Wandeltijd: 12.15 – 15.45
Weer: zon en wolken, 24°C, wind
Stilte: 1/5

Met de wind in de rug fiets ik gezwind van carpoolparking Oesterdam langs een wei met paarden de Brabantse Wal op. Wat later rij ik de A4 over naar Molenheide, door de bossen van Landgoed Lievensberg en bereik de voormalige Stayokay Klavervelden (Bergen-op-Zoom). Het ruime buitenterras zit aardig vol en aanpalend testen luidruchtige scholieren hun hoogtevrees op het klimparcours hoog in de bomen. Ik schrik een beetje van de prijs van mijn koffie (bijna 3€); straks zal ik schrikken van die van mijn duvel (5,5€).

Stayokay Klavervelden in Bergen-op-Zoom

Omdat ik niet gevonden krijg hoe ik mijn track moet omkeren, zal ik hem vandaag omgekeerd volgen. Lukt ook, al zie ik dan niet het aantal nog te lopen kilometers. Een mooie beukendreef loodst me door 2 heidegebieden op Landgoed Lievensberg. De paarse heide is voorwaar een plaatje. Even laat ik me misleiden door een niet vakkundig geplaatste bewegwijzering maar 2 lieve dames zetten me terug op de goeie weg. Verderop heeft blijkbaar een brandje gewoed. Het onweer van vannacht moet hier ook hevig geweest zijn want overal liggen vers afgebroken takken, sommige best groot. En zo doorkruist het Grenslandpad mooie loofbossen met helaas steeds het lawaai van de A4 op de achtergrond.

Bij een manege in het gehucht Molenberg begint het landschap te glooien. Via mijn fietsroute van daarstraks steek ik de snelweg over om via rustige verkavelingswegen de spoorweg naar Bergen-op-Zoom te bereiken. Aan de overkant zie ik dat LAW 11 een ommetje maakt. Ik kom heel even in de verleiding om af te snijden maar doe dat gelukkig niet. Aan mijn rechterkant ontvouwt zich nl. een mooi zicht op Bergen-op-Zoom en bovendien beklimt het pad de Kraaijenberg, een uitstulping bovenop de Brabantse Wal. Bij een uit de kluiten gewassen picknicktafel heb ik een eerste uitzicht op Natuurgebied Markiezaat, onderdeel van de Oosterschelde en niet vrij toegankelijk.

Hogerop tussen de bomen ligt het bezoekerscentrum; je kan er evt. iets fris bestellen of zoals ik de volledig in hout opgetrokken uitkijktoren beklimmen. Prachtig uitzicht op het Markiezaat. Beneden bij een picknicktafel eet ik mijn boterhammetjes en overdenk mijn conditie: de knie is perfect, het been/de heup spelen op maar het is draaglijk, het hygiënisch probleem van de laatste 7 weken schrient…(is geen Ndl). Het smalle pad loopt nu idyllisch verder langs de Brabantse Wal; paarden in een wei en wilde pony’s heel in de verte bij het water.

Door een bosje gaat het nu naar beneden, de wilde polder in. Ik bereik Hoeve Hildernisse , een oude hoeve met rieten dak, Groningse heideschapen in de wei en attractieve varkens in een buitenhok. Er staan ook tafeltjes en stoelen maar er is verder geen levende ziel te bespeuren. Ik hou het dan ook bij een foto en volg een zandpad naar de spoorwegovergang.

Ik ben te ver; je moet beneden blijven tussen maisvelden en spoorwegberm. Echt comfortabel loopt dit hobbelige graspad niet en zo bereik ik opgelucht weer mijn fietspad van daarstraks. Tussen fietspad en spoorweg wandel ik over een grindpad naar het noorden, met aan de einder de kerncentrale van Doel (B). Een lokale wandelaar komt me tegemoet en vertelt me hoe hij het wandelen nog maar net ontdekt heeft; rondom Bergen-op-Zoom heeft ie een vijftal trajecten van rond de 30 km; vroeger deed hij alles met de moto. Toffe babbel. Ik steek een verkeersweg over en volg nog even de spoorweg om dan naar een hoeve af te draaien en bij diezelfde verkeersweg een dijk op te lopen met bakstenen uitkijkhut Brabantse Wal. Ik moet hier dus al geweest zijn maar herinner het me niet.

De koeien op en onder de dijk lijken me gelukkig. Ik ben dat minder. Hoeveel wandelaars zouden de Hogerwaardweg al vervloekt hebben?!! Kaarsrecht gaat het over een smalle kasseiweg door de Hogerwaardpolder. Er lijkt geen eind aan te komen.

Dan maar een foto van het ‘harig wilgenroosje’ dat hier uitbundig bloeit en van de boogbrug in de verte die maar niet dichterbij lijkt te komen. Alles gekruid met het lawaai van de nabije A58. Hier wordt stappen sport. Verderop vergis ik me ook nog eens van pad en volg de verkeersweg i.p.v. de rustige asfaltwegel beneden langs het veld: ze komen beide bij hetzelfde punt: het Schelde-Rijnkanaal waar net een duwkonvooi met containers door het landschap vaart.

Onder de brug moet je onorthodox het steile brugtalud beklimmen om boven bij het fietspad over het kanaal uit te komen. Best indrukwekkend dat sluizencomplex verderop het kanaal. Af en toe komen wielertoeristen langs gesuisd en het verkeer dendert naast je over de brug; het is best wel oppassen geblazen.

Wat verder weet ik de carpoolparking Oesterdam en van hieruit is het maar een kwartiertje rijden naar Stayokay Klavervelden. Op het buitenterras bekom ik van de tocht en beschouw effe na: eerste helft van de tocht prima, tweede helft sport: ik wens wie nog het taaie stuk verder stapt tot Krabbendijke goeie moed.

Mijn Track                     Mijn foto-album

2 Reacties op “LAW 11 Klavervelden – Schelde-Rijnkanaal

  1. Mooi stevig parcours, weliswaar met die geluidskruiding van A58 en A4, jammer. Zou mij ook wat op de zenuwen werken. Mooie foto’s en mooi verhaal!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.