SP 15 St-Philipsland

Vr 30 september 2022
Etappe 8B Sluis – St-Philipsland, zuidelijke route: 9 km
Topogids: Wandelen rondom NP Oosterschelde, 2003
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.00 – 13.45u
Weer: zonnig, wind, 16°C
Stilte: 5/5

Bruintjeskreek noordkant

Het eerste wat me opvalt, is het licht wanneer ik mijn fiets vastmaak aan een paal tegenover het gesloten restaurant Het Veer, bij het vroegere haventje van Sluis. Aan de overkant van de brede Zijpe ligt Bruinisse te blinken in de zon. Licht en stilte. Of toch niet helemaal: achter de dijk in een kreek wemelt het van de grauwe ganzen en die hebben heel wat af te snateren.

Ik wandel langs een sloot in zuidelijke richting tot de verharde landbouwweg de afbuigende Oosterscheldedijk raakt. Even de dijk beklimmen om boven te genieten van het weidse zicht op de slikken (het is ebbe) richting Tholen.

Terug beneden neem ik akte van de gekende pijn in de kuit en kies een trager tempo door het polderland: de meeste gewassen zijn geoogst, de akkers leger dan leeg, behalve waar er nog wortelen staan. Wortelen en maaiende windmolens groeien hier.

Wortelen en Windmolens

Intussen wandel ik weer noordwaarts onder de windmolens door naar de kaarsrechte verkeersweg tussen het dorp Sint-Philipsland en Sluis. Deze wordt vooral gebruikt door de inwoners van Anna-Jacobapolder en door hobbyduikers. Er is weinig verkeer en ik maak een foto van de Bruintjeskreek, een restant van het water dat ooit het eiland opdeelde, nu een pleisterplek voor watervogels. De naam zal wel niets te maken hebben met de Spaanse soldaten die in de Tachtigjarige Oorlog te voet De Zijpe overstaken om Zierikzee te gaan veroveren.

Bruintjeskreek zuid

Ik verlaat de verkeersweg en volg de Noorddijk over een lager gelegen landbouwweg. Beschut tegen de wind geeft de zon nog flink wat warmte. De pijn zit intussen in het bovenbeen en de onderrug maar valt uit te houden. Leeg is het landschap; geen ree, geen haas valt te bespeuren en ik zoek me rot naar de naam van de enige bermbloemen die nog bloeien: witte en paarse smeerwortel.

De Noorddijk maakt plaats voor de Oostdijk die zuidwaarts afbuigt naar Sint-Philipsland aan de einder. Boven op de dijk heeft de wind vrij spel. Geen wandelaar, geen fietser in zicht, enkel de zon en de wind. Stappen als bron van meditatie; pelgrimeren noem ik het. Dan komt de Hollandhoeve in zicht, een schitterende historische hoeve uit 1650, in prima staat.

Terug boven op de dijk wenkt de watertoren van het dorp. Straks in Sluis zal ik aan een praatzuil leren dat een commando Duitse elitesoldaten in 1945 de toren opblies bij een nachtelijke raid van over de Zijpe. Het dorp Sint-Philipsland oogt groen en vredig, de mensen die ik tegenkom, groeten vriendelijk en alles ademt rust. Ik passeer het kerkje uit 1668, met op het groene plein een gedenkplaat voor de verdronken slachtoffers van de zondvloed in 1953.

Brasserie Met Shmaak is open en ik word er hartelijk ontvangen door de jonge dienster en een sympathieke tooghanger. Wat later valt een groep bouwlieden binnen die prompt een bord friet met geserveerd krijgen. Mijn auto staat nog steeds helemaal alleen op de kade onder windmolen De Hoop (1752).

Terug in Sluis eet ik mijn boterhammetjes, genietend van het uitzicht over de Zijpe, terwijl 2 stellen duikers zich in hun pak hijsen en hun zuurstofflessen klaarmaken voor een duik in het Oosterscheldewater. Onderweg naar huis doffe ellende op de E313 door een probleem met een voeg op het viaduct van Merksem: fileleed (25 km) van in Herentals, gelukkig voor mij richting Antwerpen. Volgende keer wandel ik van Sint-Philipsland naar Scherpenisse op het eiland Tholen. Nog 3 trajecten te gaan op het Oosterscheldepad.

P.S. bewegwijzering op deze etappe ondermaats; traject 100% verhard.

Mijn track                   Mijn fotoalbum

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.