SHS: Buch – Uhler

Za 11 mei 2024
Etappe 20 Balduinseck (Buch) – Uhler
Afstand: 15,2 km (385 ↑HM & 237 ↓HM)
Website: http://www.saar-hunsrueck-steig.de
Groep: An, Georges, Liliane, Guido
Wandeltijd: 10.13 – 16.17
Weer: 14-24°C, zonnig
Stilte: 4/5

Kastellaun

Met een enigszins bang hartje starten we de etappe van vandaag aan de Burgruine Balduinseck. Tegenstrijdige berichten over de staat van het pad (officieel afgesloten) maken ons wat nerveus. Starten doen we met een stipvisite aan de eens zo machtige burcht (1325). Al gauw ligt het pad naast de beek bezaaid met omgevallen bomen. Een doorgang is relatief gemakkelijk te vinden.

Leuk is ook dat je voortdurend langs en boven klaterende beken wandelt. Samen met het lentegezang van de vogels levert dat een verfrissende akoestische achtergrond. We passeren oude watermolens zoals de Schweitzermühle en de Knochenmühle en kruisen de ene na de andere beek. Naast het pad liggen her en der mijningangen van leisteengroeves, zoals we dat intussen gewend zijn. De Wohnrother Bach brengt ons hogerop uit het bos en over een MTB-pad naar een picknickplek bij de Diellaysteig.

Na de picknick moeten we onmiddellijk de rots op. Aangezien er parallel een gemakkelijke route aangegeven is, verlaten we de Diellaysteig zodra we kunnen en verkiezen het tractorpad. Het wordt nog zwaar genoeg. Net vóór het dorpje Bell klimmen we door hooiweides tot boven het dorp en raken even de weg kwijt.

Volgens een bordje zou er ergens in het dorp een ‘Biergarten’ zijn en een vriendelijke inwoner zet ons op het goeie spoor. Die Biergarten blijkt gewoon naast de SHS te liggen maar wij komen dus van de verkeerde kant. Het is heerlijk zitten onder de bomen in de privé-tuin van een oudere dame die er graag even komt bijzitten. Terloops vertelt ze ons dat ze ook kamers verhuurt maar ik ben vooral dankbaar dat ik het toilet kan benutten. Ondanks een operatie aan de achterdeur, blijf ik na 2 trekkingdagen een serieus pijnprobleem hebben. Daar bovenop manifesteert zich bij het klimmen nu ook pijn in de heup (de voorbije dagen enkel pijn in het been). Dat alles belet me niet om samen met de anderen vast te stellen wat een mooi dorp Bell is, met zijn vakwerkgevels, zijn leisteendaken en natuurlijke tuinen: het heeft zijn naam niet gestolen!

Door hoger gelegen akkers (we missen weer een afslag) trekken we naar de hoger gelegen drukke B327 naar Kastellaun en steken over. Aan de overkant verloopt een slingerend bospad naast een legerkazerne. In dit bos zouden ook oude begraafplaatsen van de Kelten zijn. Dit wat eentonige woudstuk op een hoogte van 480 m laten we achter ons en bij de afdaling krijgen we een panoramisch zicht op de burcht en de torens van Kastellaun

Langs een nijverheidszone en een drukke weg bereiken we het centrum van de stad. Dat oogt een beetje artificieel en is niet echt attractief maar onze vaste bakkerij heeft er Kaffee und Kuchen en daar is het ons om te doen. Na deze deugddoende pauze trekken we de Altstadt in naar de burcht (14de eeuw) die we uitgebreid bezoeken terwijl we verzaken aan de aanwezige horeca.

Wanneer we afdalen naar de Trimmbach met zijn vijvers en vrijetijdspark slaat de warmte en de vermoeidheid toe. Er volgt nog een lange gestage klim naar de Uhler Kopf (441m) door open veld. Min of meer bevrijd van mijn pijn leg ik het tempo net wat te hoog voor de dames omdat ik snak naar het einde van de wandeling. Dat veroorzaakt enige wrevel. Bij de auto aan de protestantse kerk van Uhler is het dan ook even wachten tot de groep weer volledig is.

Terug op het terras van ons hotel blijkt de groepsdynamiek averij opgelopen te hebben. De fameuze derde dag zoals we ‘m kennen. Iedereen is moe en als je 3 dagen op elkaars lip zit, kan het hier en daar wel eens schuren. Dat ook morgen een pittige wandeldag is, blijkt niet iedereen te weten. Niet iedereen is op de hoogte van het programma. No further comment. We gaan er een nachtje over slapen.

Verder geen kwaad woord over deze etappe. De eerste helft opnieuw door diepe bosrijke beekkloven, de tweede door het knappe Bell en over de bloemrijke hoogtes met vergezichten en een stukje stad.

Outdooractive                     Mijn Fotoalbum                        Album Georges

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.