GR 127: Perwez – Pellaines

Datum: di 9 okt 2018
Traject: Pellaines – Jodoigne 26 km
Topogids GRP 127 Tour du Brabant Wallon, 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.45 – 15.40
Weer: zonnig, windstil, 20°C
Stilte:  4/5

Perwez017

Op het slagveld bij Ramillies

’s Morgens met de auto via Tienen naar Pellaines gereden, daar bus 148 naar Perwez Place genomen. Een geopend café voor een koffie is niet te vinden zodat ik vanop het marktplein naar het GR-traject vertrek. Blijkbaar is dat marktplein in 1940 ontploft, met vreselijke gevolgen voor de lokale bevolking.

Het duurt een tijdje vooraleer ik de rustige straten van Perwez verlaten heb en in de velden terecht kom. De zon schijnt uitbundig en ik geniet met volle teugen van de herfstlucht – groot verschil met de 80% luchtvochtigheid in Kreta vorige week! Over verharde betonbaantjes gaat het landelijk op en af tussen weides en velden tot aan de N91 in Petit-Rosières.

Akkerland in kleur

Op bekend terrein

Op dezelfde manier gaat het verhard verder tot aan een Ravel waar wat verder andere Ravels op aftakken. Aha, ik zit op bekend gebied: hier ben ik met de fiets gepasseerd op weg tussen Hoegaarden en Namen! Zekerheid krijg ik als ik na 10 km het oude station van Ramillies bereik. In hetzelfde café waar we toen met de groep iets gedronken hebben, bestel ik een koffie en mag er mijn boterhammetjes eten.

Oud station van Ramillies

Na de lunch stap ik verder in de hoop dat het beton ophoudt. Ik passeer de kapel van Notre-Dame-de-Lourdes op een vijfsprong van wegen en loop dan inderdaad de velden in. Blijkt dat ik over het slagveld loop van de Slag van Ramillies op 23 mei 1706. De Frans-Spaanse troepen van Louis XIV moesten op deze glooiende velden het onderspit delven tegen de Engels-Hollandse troepen onder leiding van de hertog van Marlborough.

Aan de rand van het slagveld passeer ik de mooie vierkantshoeve Hamoir

en loop het dorpje Autre-Eglise binnen. Het kerkje wordt onder schot gehouden door een heus kanon dat de Duitse troepen hier in 1918 achterlieten.

Tot mijn grote opluchting kan ik voorbij het dorp eindelijk een mooi graspad volgen langs de Ravel tot in Jauche. De Sint-Martinuskerk en de kasteelhoeve ernaast getuigen van het adellijk verleden van dit plaatsje.

Jauche

Ik neem even pauze in het mooie parkje van Jauche dat best wel wat impressionante bomen telt. Voorbij het dorp gaat het opnieuw bergop de velden in en de dorpjes rijgen zich aan mekaar want eer ik er erg in heb, bereik ik reeds Orp-le-Petit.

Terugblik op Jauche

Orp-le-Petit is mij bekend van GR 579 (Brussel-Luik). Op het plein staat een beeldje ter ere van de plaatselijke groene penslekkernij (boudin vert) en net over de beek fotografeer ik nog eens de grote vierkantshoeve La Grande Ferme.

GR 127 kruist evenwel GR 579 en klimt verder langs het Château Rose met zijn ‘pilori’ of schandpaal om nadien steil af te dalen naar de Kleine Gete. Een schaduwrijk oeverpad volgt nu de meanders van de beek tussen wel erg steile oevers om uiteindelijk Orp-le-Grand te bereiken. Dit was misschien wel het mooiste stukje van de etappe. De romaanse kerk uit de 12de eeuw is echt een pareltje; na de brand van 1940 is ze voorbeeldig gerestaureerd en de binnenarchitectuur herinnert aan een klassieke basilica:

Verderop passeer je nog de Moulin Bernar op de Kleine Gete die al bestond in de 13de eeuw. Helaas is het slotstuk wel wat minder. Een lang betonlint voert oostelijk door de velden tot bij een onderdoorgang van de HST-lijn en de E40. Aan de overkant loopt een grindweg dan weer westelijk terug langs gerooide aardappelvelden – honderden coloradokevers blijken geen kant meer op te kunnen en worden op het pad vermorzeld door een busje van Elektrabel dat de hoge windmolens komt inspecteren. Wel een fantastisch uitzicht hier boven en dat is wellicht de reden voor de omweg. Een laatste holle weg – er waren er vandaag meerdere – voert tenslotte naar Pellaines waar ik aan de kerk mijn auto terugvind.

Uitzicht boven Pellaines

Alles bijeen een mooie etappe door een erg rustig en landelijk stukje Waals-Brabant met misschien net iets te veel verharde wegen, zeker in het begin.

Kruispunt van holle wegen

Mijn Track                                                 Mijn Album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.