GRoene Gordel: Ternat – Gaasbeek

Datum: do 29 aug 2019
Etappe 8: Ternat – Gaasbeek: 16,5 km
Topogids Groene Gordel, maart 2013
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.20 – 13.45
Weer: wisselend tot zwaar bewolkt, 25°C
Stilte: 4/5

Gaasbeek

Opnieuw op stap in het land van Breugel. Eigenlijk moest deze laatste tocht van augustus me naar de purperen heide voeren maar qua verplaatsing was dat vandaag te ingewikkeld. In Jette heeft de trein vertraging maar over 11 minuten gaan we niet mekkeren. Dreigende onweerswolken boven Ternat.

Dreigende onweerswolken boven Ternat

Ik overbrug het stukje naar het kasteel en vind even verder de geel-rode tekens van mijn streek-GR. Eerst nog wat woonwijken, dan voeren groene paadjes me naar het dorp Wambeek, ooit belangrijker dan Ternat. Ik passeer het geboortehuis van dichter-schrijver Pol de Mont en de grote Sint-Remigiuskerk (16de eeuw).

Wambeek

Van Wambeek volg ik de flank van een vallei over een veldweg, later graspad, doorheen en langs wat bosjes om aan de overkant tussen bos en veld weer te klimmen. Een jong reetje verraadt zich door zijn vlucht; ik zou het nooit opgemerkt hebben in het gemaaide maïsveld.

Eens boven bereik ik vrij vlug de levensgevaarlijke Ninoofsesteenweg (N8); steek die viervaksbaan over met de grootste voorzichtigheid! Aan de overkant rustige veldwegen door glooiend Pajottenland. Af en toe mooie vergezichten.

Het is hier overal ook opvallend stil, op wat vliegtuigen voor Zaventem na. De GR voert door een steil bosje en daalt steil af over een paadje met netels en bramen. Nadien moet er weer aardig geklommen naar de Tomberg (restanten van een windmolen).

Een betonbaantje daalt nu af naar Taverne Tomberg (gesloten) en de GR-wandelpaal op de kruising met GR 512 (Diest-Geraardsbergen). Ik draai linksaf over een pas vernieuwd sintelpad en loop dus door een vertrouwde omgeving al herken ik niet veel in deze richting. De enorme zendmast van Mekingen (Sint-Pieters-Leeuw) steekt boven de horizon uit.

In Sint-Martens-Lennik

In dalende lijn loop ik nu Sint-Martens-Lennik binnen, passeer de kerk en volg de Lange Tramweg om in Sint-Kwintens-Lennik uit te komen bij een nieuwbouwproject De Oude Tramhalte. Net als in het vorige dorp is hier wel wat horeca te vinden. Op het ruime marktplein troont Prins, een bronzen paard ter ere van het Belgisch trekpaard.

Prins in Sint-Kwintens-Lennik

De hooggotische Sint-Kwintenskerk (1370) zal ik nog lange tijd achter me zien als een baken in het glooiende landschap. Langs een smal kerkwegeltje tussen de huizen daal ik af naar een vallei, wordt daarbij door 2 agressieve honden aangeblaft (gelukkig achter draad) en verlaat die vallei aan de overkant om definitief weg te klimmen uit de bebouwing.

Ode aan Breugel

Op een T-splitsing staat een installatie die een ode brengt aan het land van Breugel. Verderop passeer ik rijen populieren die doen denken aan het Meetjesland maar dan glooiend. De onweders van vorige nacht hebben vruchtbare aarde van de velden weggespoeld; niet zo best van de boer in kwestie. In het gehucht Vijversele zijn enkele Afrikanen te voet onderweg naar ergens, landarbeiders?

Een laatste holle weg naar het plateau en dan een dalend kasseiweggetje naar Gaasbeek met af en toe zicht op het beroemde kasteel. Op het mooie dorpsplein zie ik een enorme groep wandelaars op leeftijd tot mijn opluchting het terras van Café De Pajot verlaten en op tocht vertrekken. Ik mis opzettelijk de bus (lijn 142) naar Brussel-Zuid om het plaatselijk goud te proeven (geuze van Lembeek) en mijn boterhammetjes te eten met zicht op het prachtige plein. Het zonnetje is er intussen doorgekomen.

Een uurtje later neem ik op het plein de volgende bus en in Brussel sluit de trein mooi aan. Nog één etappe te gaan tot in Halle en de cirkel is rond. Van deze etappe heb ik toch weer enorm genoten.

Mijn Track                        Mijn Foto-album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.