RB 4 Liège/Luik Aubel – Val-Dieu – Aubel

RB 4 Door het hagenlandschap van Aubel
GR 563 Land van Herve
Aubel-Val Dieu-Aubel
Wandeling 4 Topo-gids RB Luik

Tocht: 18,6 km
Datum: 24 maart 2012
Weer: zonnig, 19°C
Wandeltijd: 10.45-16.15
Stilte: 4/5

Ervaring: Na 120 km parkeren we aan het oude stationnetje van Aubel. Opnieuw met zijn drieën vandaag. Omstreeks 10.45 vertrekken we via de RAVEL in zuidelijke richting. Op het fietspad is op deze zonnige zaterdagmorgen behoorlijk wat sportieve begankenis. We kruisen de rijweg Aubel-Battice en klimmen eerst om nadien te dalen naar de mooie vallei van de Berwinne. Het verkeerslawaai van Aubel ligt achter ons en we genieten van de zon en de vergezichten. We passeren het gehucht Messitert en worstelen met de “Modifications de certaines ballades” van onze Waalse broeders. Eigenlijk is het vooral de kaart in de topogids die ons naar punt 1 brengt, waar we op één van de vele nieuwe rustbanken (wat een verschil met Noord-Limburg) uitgebreid picknicken.

Via een observatiepost uit de oorlog en het kasteel van Altena komen we uiteindelijk op de weg Aubel-Val Dieu waar we verkiezen om de abdij met een bezoek te vereren (de topogids heeft alternatieven in petto). Samen met een groepje trekkers passeren we de parking en nestelen we ons op de binnenkoer van brasserie Casse-Croute. De tripels van Val-Dieu smaken opperbest tussen het gekakel van de talrijke wielertoeristen en dagjestoeristen

In de abdijkerk zelf valt weinig te zien en zo trekken we via de watermolen van Val-Dieu de tegenoverliggende heuvel op. Na enig zoeken nemen we een foutieve afslag en belanden aan de kerk van Saint-Jean Sart. We beslissen hier om punt 6 rechts te laten liggen en klimmen naar het uitzichtpunt  met de table d’orientation (opnieuw observatiepost uit de oorlog). Even verder belanden we dan toch op de GR 563 (Land van Herve), die we naar rechts volgen. We kussen even de taalgrens (Voerstreek) om dan weer scherp rechts af te dalen richting Aubel. De hagen waarvoor de streek bekend is worden nu talrijker. Het pad volgt een zuidelijk georiënteerde helling via de kapel van Sainte Anne (picknickplaats).

We passeren de residentiële wijk Schaans (niks arm Wallonië; vooral rijke, grote en mooie huizen in natuursteen) en kruisen de weg Aubel-La Planck. Enkele landbouwkilometers verder komen we op de RAVEL richting Aubel en verlaten we de GR. Even zijn we teleurgesteld omdat het fietspad de drukke baan volgt maar dan verloopt het verder weg van de baan en komen we rustig aan bij het locomotiefje in het voormalige station van Aubel (infobord). 

We wilden afsluiten in het aanbevolen taverne-restaurant Vieille-Aubel in het centrum maar dat was gesloten zodat we vlakbij ons heil zochten en vonden. Nog even een blik in de overgrote kerk (avondmis) en terug naar de parking voor de lange thuisrit.

Waarneming: Dank zij het prachtige lenteweer en de vergezichten vanop de steile hellingen een heerlijke wandeldag. De wandelaccommodatie (zitbanken, infoborden en  bewegwijzering) in deze streek (B&B en gites incluis) zijn uitstekend. Een aanrader.

Tot slot nog enkele foto’s:

2 Reacties op “RB 4 Liège/Luik Aubel – Val-Dieu – Aubel

  1. Pingback: GR 563: Van Sippenaeken naar Valdieu (afsluitende etappe) | guidowke's wandelblog

  2. Hallo Guido,
    deine Fotos sprechen auch eine sehr schöne Sprache. Da kommt Sehnsucht auf, mal wieder ins das benachbarte Flach-land zu fahren 🙂
    So habt ihr auch das schöne Wetter richtig genutzt.
    Noch einen schönen Abend und einen Gruß an deine Lebens- und Wanderbegleitung
    Elke

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.