Wanderteufeljahreswanderung 2019 im Sauerland

Datum: za 11 mei 2019
Traject: Naturerlebnis Bilsteintal, Warstein (D)
Afstand: 11,8 km
Wandeltijd: in totaal 5,5 uur (met bezoek onderaardse grotten + wildpark)
Weer: regen, 14°C
Stilte: 4/5

7dcc60ec6c36b5e2814c79d39963168b0a6d264f039d8717d03e866b4ace333a

<Herzlich Willkommen im Naturerlebnis Bilsteintal: Tropfsteinhöhle und Wildpark im Natur- und Kulturraum Bilsteintal in Warstein mit dem Informationszentrum und Bilsteinladen in der Alten Jugendherberge und dem gastronomischen Angebot Warsteiner Waldwirtschaft>

 

Wildpark Bilsteintal

Wie de “Wanderteufel” zijn, kan je hier lezen. Met een overnachting in het Ruhrgebied was de afstand goed te overbruggen zodat ik tegen 10 uur als één van de eersten arriveer op de kletsnatte parking van Wildpark Bilsteintal. Organisator Winny ontvangt me hartelijk en zegt dat er nogal wat last-minute-afzeggingen zijn voor de jaarlijkse groepswandeling. Niet verwonderlijk bij dit weer. Binnen het kwartier zijn alle deelnemers aangekomen en gewapend met paraplu’s en regenkledij trekken we naar de ingang van het park waar we de bescheiden entree betalen voor de Höhlenführung.

Ingang tot de grotten

Stalactieten en stalagmieten

De onderaardse kalksteengrotten zijn zeker de moeite waard en de ingestudeerde grappen van de professionele gids klinken best origineel. Binnen worden we verder nog begroet door een vuursalamander en een vleermuis. Terug in de buitenlucht lopen we door het wildpark (gratis) langs de wasberen, everzwijnen, vossen, herten en tenslotte de lynxen. In de speeltuin is Uwe, pas terug uit het ziekenhuis, de eerste die zich niet kan bedwingen 😉

Terwijl we bijkletsen en/of mekaar beter leren kennen, volgen we de tekens van de Waldroute. We lopen in de regen door frisgroen beukenwoud over nu eens brede, dan weer smalle bospaden waarbij het regelmatig bergop gaat. Didactische opstellingen onderweg herinneren aan de tijd van de Köhler of houtskoolbranders. Intussen is het water beginnen gieten zodat we aan de voet van het fraai gelegen dorpje Hirschberg wat blij zijn dat we Gasthof-Pension Birkenhof kunnen aanlopen.

Druipnat worden we allervriendelijkst ontvangen en warmen ons op met koffie en gebak. Voor mij een Warsteiner van ’t vat uit de nabije brouwerij. Lijkt me een prima adres als uitgangsbasis voor een wandelvakantie in het bosrijke Sauerland.

Zicht op Hirschberg

Hier nemen we helaas afscheid van enkele Wanderteufel die huiswaarts keren en vervolgen onze weg door de regen. Vanaf nu zijn de paden nog net iets avontuurlijker. De weinige vergezichten (bv. over Warstein) zijn bijzonder mistig zodat we ons noodgedwongen concentreren op het beukenwoud waar we doorheen slingeren. Vrij vlug bereiken we opnieuw de parking waar we de natste spullen in de auto’s achterlaten en dan de Warsteiner Waldwirtschaft binnenstappen voor een warme hap.

Zicht op Warstein

‘Deftige Küche’ betekent gewoonlijk dat je kan kiezen tussen schnitzel of schnitzel en dat is nu niet anders. Maar het eten smaakt en de sfeer is gezellig. Meteen wordt ook de wandeling voor volgend jaar vastgelegd; wellicht het noordelijke stuk van de Baldeneysteig. Ik hoop er dan ook weer bij te zijn. Ondanks het weer was het een gezellige boel en keert iedereen tevreden huiswaarts. Bedankt Winny, voor de puike organisatie.

Mijn Track                                     Foto-album

2 Reacties op “Wanderteufeljahreswanderung 2019 im Sauerland

  1. Mooi hè dat Sauerland,ik moet er toch eens gaan wandelen..als kind ben ik met mijn ouders Warstein gaan bezoeken en ook het Bildstein,ik kan me nog iets herinneren..benieuwd naar je foto’s !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.