Wanderteufeljahreswanderung Arcen (NL)

Datum: za 6 mei 2017
Traject: Rondje Arcen 18,5 km
Topogids: / (SP Maas-Niederrheinpad; SP Maasduinen-Nierspad)
Wandeltijd: 11 – 16
Stilte: 3/5

Langs de Lingsforterbeek

Ok, wie zijn die Wanderteufel ?! Toen ik met bloggen begon, leerde ik op Facebook een wandelgroep kennen waar wandelervaringen gedeeld werden met gelijkgestemden. Foto’s en wandelingen werden geliked en becommentarieerd dat het een lieve lust was. Op een dag kwam een groepslid op het idee om een gezamenlijke wandeling te organiseren. Drie jaar geleden was ik al aanwezig in Nideggen in de Eifel. Resultaat? Mensen die mekaar van haar noch pluim kenden, bleken mekaar door hun Facebookactiviteiten beter te kennen dan ze gedacht hadden; een gezamenlijke hobby schept banden en die eerste ontmoeting was een voltreffer. Toen Jürgen voor dit jaar een tocht aan de Maas in Nederland voorstelde, moest ik niet lang nadenken. Ik kon ook wandelvrienden G.&L. overtuigen en zo vertrokken we samen richting Arcen (nabij Venlo), aan de Nederlands-Duitse grens.

Jürgen heeft als een echte professional een bijzonder afwisselend parcours samengesteld. Vertrekken doen we nabij de brouwerij Hertog Jan zodat we na de eerste kennismaking al vlug aan het autoveer bij de Maas staan. De overtocht kost 30 cent voor de wandelaar! Na 2 minuten staan we op de andere Maasoever in Broekhoven. We lopen wel niet het ogenschijnlijk mooie dorpje binnen maar volgen de Maasoever stroomopwaarts door het gras.

Achter een grote vijver slaan we rechtsaf en lopen dieper het binnenland in. We volgen een weidepad door het Broekhuizerweerd en later het Aastbroek. We passeren de gracht van het kasteel De Borggraaf (1551) in Lottum en draaien aan een kapelletje terug naar de Maas voor een picknickpauze.

Met het autoveer steken we de Maas opnieuw over en volgen deels de Maasweide, deels de beboste dijken richting Arcen. We passeren eerst de enig mooie Wymarsche Kasteelmolen (1677) maar lopen het uitnodigende terras van “de IJsvogel” helaas voorbij. Aan de overkant liggen de gracht en de toegangspoort tot het Kasteel van Arcen dat vooral bekend is vanwege zijn prachtige tuinen. Wil je deze met je partner bezoeken, betaal je wel €30,-

Wat verder steken we de drukke ringweg over en belanden onmiddellijk in de bosrijke Maasduinen. Stuifzand uit het Maasdal heeft hier een duinenlandschap gecreëerd waar we met onze wandelgroep doorheen meanderen tot we bij een gerenatureerd ven komen. Mij valt de goudgele stekelbrem op maar het zou me niet verwonderen mocht je hier in de zomer zonnedauw aantreffen.

Na enig zandgeploeter bereiken we een baantje langs de Lingsforterbeek die hier de zoom vormt van het grote Straelens Schuitwater. We omronden deze grote waterplas langs de bosrand en bereiken de Lingsforter Weg die we even naar rechts volgen. Aan een hoge duin slaan we linksaf en komen aan de restanten van de Fossa Eugenia, nu een ondiep kanaaltje met drabbig water maar ooit de droom om Maas en Rijn met mekaar te verbinden.

Terug op de Lingsforter Weg verlaten we het bos en slaan rechtsaf een veldweg in om nog verder de oever van de Lingsforterbeek te volgen. Deze slingert best mooi door het bos van Landgoed Arcen met hier en daar een leuk bruggetje tot we de eerste huizen van Arcen bereiken. Even later staan we op het toeristische Raadhuisplein waar de terrassen heel wat toeristen kunnen lokken op deze zonnige lentedag.

Aan de overkant betreden we het historische pand van brasserie Alt Arce; het bekroonde Maasterras zit vol zonnekloppers maar we kunnen aan de gereserveerde tafel bijkomen van de mooie tocht. De bediening is vlot en vriendelijk, de kwaliteit is top en de prijs-kwaliteit prima. Een klein voetveer legt pal onder het terras aan.

Na deze welgekomen pauze trekken we door de Maasweides nog een eindje stroomafwaarts. We passeren met de nodige voorzichtigheid een kudde grote grazers en aan het veer draaien we rechtsaf, langs de brouwerij naar de parking.

Op en top een geslaagde dag! Het weerzien met de Wanderteufel heeft deugd gedaan en de uitgestippelde tocht is een aanrader, net als Arcen zelf trouwens. Wir kommen wieder 🙂

Foto-album                        Mijn Track

2 Reacties op “Wanderteufeljahreswanderung Arcen (NL)

  1. Pingback: Wanderteufeljahreswanderung 2019 im Sauerland | guidowke's wandelblog

  2. Pingback: Tour 887 – Niederlande – Arcen – Die Wanderteufeltour 2017 - Wanderwegewelt

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.