SWCP From Porthleven to Mullion Cove

Stage – Porthleven to Mullion Cove via Loe Lake
Afstand: 20,8 km –  (↑  484 HM & ↓ 451 vlgs Basecamp – ↑ 338 m vlgs Southwestcoastpath.org ) – gemakkelijk
Wandeltijd: ongeveer 5 u 48
Weer: zonnig, warm, 27°C, licht briesje uit het oosten
Stilte: 5/5
Website South West Coast Path
Team: Georges, Guido, Liliane

Guarding Mullion Cove

Above Mullion Cove

Over de voorbereiding en het verloop van onze wandelvakantie in Cornwall, nuttige tips enz. lees je hier.

De aandachtige lezer heeft dat goed gezien: we hebben de etappes Porthcurno-Lamorna-Marazion-Porthleven overgeslagen – een mens moet selecteren en we hebben veel goeds gelezen over de 2 volgende etappes.

Porthleven

Porthleven Harbour

De zon staat ’s morgens al hoog aan de hemel, het wordt opnieuw een hete dag vandaag. Tot Mullion Cove is het een einde rijden. We vinden achter de betalende parking een parking die bij het theehuis beneden in het haventje hoort – je mag er parkeren tegen een vrijwillige bijdrage, voor ons een gelegenheid om onze losse nikkel kwijt te raken. Van hieruit rijden we terug, opnieuw langs de militaire vliegbasis naar Helston en vervolgens naar het vissersdorpje Porthleven (betaalparking).

IMG_8911

Porthleven is bekend vanwege de spectaculaire stormfoto’s waarbij de zee over de kaaimuren tegen de kerk aanzwiepte en zelfs de boten achter de muren tot puin herleidde.

Porthleven

Vandaag is alles rustig en het kleurrijke vissershaventje ademt zuiderse sfeer uit. Op het terras van de Harbour Inn drinken we gezellig een koffie. Mijn vrouw zal hier vandaag een mooie vakantiedag beleven. Met z’n drieën trekken we langs het kerkje en laten langs enkele mooie cottages het dorpje achter ons. Ver op zee liggen enkele grote zeeschepen voor anker. Onder een stralende zon volgen we het kustpad halverwege de lage klippen. Dan verspert een omleidingsbord de weg wegens instortingsgevaar verderop.

IMG_8921

We volgen een mooi pad dat door veeweides diep het binnenland inloopt. Af en toe stellen kartonnen omleidingsbordjes ons gerust. Bij een boerderij beginnen we aan de afdaling die ons door een heus bos loodst, het eerste bos dat we hier tegenkomen. Beneden aan een kruispunt ontbreekt signalisatie. Een ouder koppel dat hier naar eigen zeggen woont, stuurt ons de verkeerde kant op, van Loe Bar (ons doel) weg, helemaal rond het Loe Lake met zijn vele vingers. We lopen grotendeels onder de bomen langs alle vingers van het uitgestrekte zoetwatermeer en hoewel die tocht best mooi te noemen is, maakt onrust zich van mij meester: de kilometers blijven aantikken en we komen geen stap dichter bij ons eindpunt, integendeel.

Loe Lake

Loe Lake

Uiteindelijk komt de zandplaat die Loe Bar is (het meer mondt ondergronds uit in zee) in zicht maar zelfs dan duurt het nog 2 km voor we ze bereiken. 10 km zijn we omgelopen, tijd voor de picknick, bevrijd van de daasvliegen die ons in het bos het leven zuur maakten.

Looking back at Loe Bar

Loe Bar

Als we na het eten de zandige duin beklimmen, passeren we een monument voor omgekomen zeelui. Hogerop opnieuw een omleidingsbordje en weer worden we het binnenland ingestuurd, wellicht opnieuw te ver. We komen uit bij een hete asfaltbaan die ons naar het gehuchtje Halzephron voert. In de gelijknamige Inn vinden we koelte en iets fris om te drinken. De joviale waard vertelt dat er ’s morgens nog dolfijnen in de baai beneden speelden.

Halzephron Inn

Halzephron Inn

Verderop op de heuveltop ontmoeten we terug het originele kustpad dat ons verderop naar Gunwalloe brengt met zijn verdoken duinenkerkje en zijn zwemstrand. Na elk strand dient er weer geklommen naar het volgende: van Dollar Cove naar Poldhu Cove met onderweg het monument voor Marconi.

IMG_8952

Marconi Monument

DSCN3558

Poldhu heeft ook een beach café en is met de auto bereikbaar. De volgende heuvel brengt ons naar Polurrian Cove en dan is het niet meer ver tot het Mullion Cove Hotel boven op de klip. Aan een oud kanon moeten we even zoeken tot we het steile pad naar Mullion Cove gevonden hebben. Het vissershaventje ligt weer als een zuiderzeeplaatje tussen de hoge rotsformaties in zee.

Mullion cove

Mullion Cove

Een warme thee kan ons niet echt bekoren. We lopen het heuvelpad op naar de parking en rijden meteen naar Porthleven waar je na 4 uur op de parking niet meer dient te betalen. Boven de parking leidt een bord ons naar de plaatselijke Fish & Chips shop waar de verse en ruime portie cod & chips fantastisch smaakt. Tenslotte nog even wat lekkers in de Harbour Inn waar we een punt zetten achter weer een fijne wandeldag. Gelukkig hadden we de auto niet in Lizard Point gezet en de etappe opgedeeld: die niet geplande 20 km zijn toch in onze benen gekropen.

IMG_8914

Back in Porthleven for some fish & chips

Van Mullion Cove naar Lizard Point

Mijn Track                            Mijn Album

 

3 Reacties op “SWCP From Porthleven to Mullion Cove

  1. Pingback: SWCP Sennen Cove – Porthcurno via Land’s End | guidowke's wandelblog

  2. Pingback: SWCP Pendeen Watch – Sennen Cove | guidowke's wandelblog

  3. Pingback: Seven Days in Cornwall | guidowke's wandelblog

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.